"een fijnzinnig klankdocument"

Recensie Reformatorisch Dagblad, 20 Juli 2009

Orgel- en koormuziek uit Hattem

Harm Jansen heeft een fijnzinnig klankdocument gemaakt van de orgels in de Grote of Andreaskerk te Hattem. Met name valt het licht op het koororgel. Dit instrument is met zijn vele pijpwerk uit de 16e eeuw een mooi voorbeeld van de vroege orgelbouw in Nederland. Hoewel het een orgel is van geringe omvang, heeft het een grote zeggingskracht, waarbij de middentoonstemming het nodige karakter geeft.

In 16e- en 17e-eeuwse muziek van A. Schlick, G. Gabrieli, H. Speuy, G. Frescobaldi en M. Rossi krijgt de luisteraar een goed beeld van de schoonheid van dit orgel: een statige prestant, een stralend plenum, een trompet die staat als een huis, ronde fluiten. Bij de opname is het orgel mooi met de akoestiek opgenomen: helder en duidelijk is het lijnenspel te volgen, terwijl je ook goed hoort wat de ruimte met de klank doet. Het orgel vult de kerkruimte helemaal.

Het hoofdorgel is te horen in muziek van N. de Grigny (1671-1703) en F. E. du Caurroy (1549-1609); muziek die goed past bij dit Zuid-Nederlandse/Franse orgeltype. Wat betreft zeggingskracht en klankkleur een duidelijk contrast met het koororgel.

Het spel van Jansen is te typeren als bewust en verzorgd als het gaat om voordracht, toucher en frasering.

De orgelmuziek wordt afgewisseld door het vocaal ensemble Cappella Neerlandica, dat in Hattem herontdekte Maria-antifonen (1523) zingt in combinatie met psalmmelodieën en -zettingen. De uitvoering door het koor is verzorgd wat betreft de zuiverheid en articulatie.

Het booklet is voorbeeldig: er wordt uitgebreide informatie over de orgels gegeven, een gedegen toelichting bij het programma en een weergave van de gebruikte registraties. Gevoegd bij het repertoire uit voornamelijk de renaissance, krijgt de cd hierdoor een educatieve waarde.

N.a.v. ”Orgel- en koormuziek uit de Grote of Andreaskerk te Hattem – Harm Jansen, dirigent-organist; m.m.v. Cappella Neerlandica”; € 16,95; bestellen: harmjansen.com.

Comments are closed.

Laat Muziek Spreken.